Mýdlo z vlastní zahrádky
Fascinující rostliny, díl 24.
České názvy rostlin jsou někdy hodně přiléhavé. Osladič je skutečně sladký, kořen hořce zase hořký. A mydlice? Ta doopravdy mydlí.
Mydlice lékařská (latinsky Saponaria officinalis) je vytrvalá bylina. Kromě vyšších poloh u nás roste celkem hojně, hlavně na vlhčích místech s úrodnou půdou. Od června do října se můžete těšit z jejích bílých nebo narůžovělých květů.
Mydlice obsahuje látky nazývané saponiny. Mají léčivé účinky; mydlicí se dříve léčily nemoci dýchacích cest či kožní choroby. Díky svým chemickým vlastnostem se navíc saponiny chovají jako mýdlo nebo různé čisticí prostředky – ve vodném roztoku pění a odmašťují.
Nejvíc saponinů ukládá mydlice v kořenech a oddencích. Ty se proto odedávna používaly místo mýdla na mytí i praní. Saponiny jsou ovšem ve větších dávkách jedovaté, takže vám doporučujeme raději zůstat u klasických mýdel.
I tak se můžete snadno přesvědčit, že mydlice dělá čest svému jménu. Zkuste si malý domácí experiment. My jsme pro něj využili laboratorní baňky, ale stejně dobře poslouží jakékoliv skleničky se šroubovacím víčkem.
Na dolní fotografii je v levé baňce odvar z čerstvých oddenků mydlice lékařské (10 g na 100 ml vody). V pravé baňce je stejný odvar po důkladném protřepání. Baňka se zaplnila hustou pěnou, která je pozoruhodně trvanlivá: vydrží mnoho hodin.
Seriálem Fascinující rostliny chceme oslavit Den fascinace rostlinami a zároveň připomenout 50 let od založení Ústavu experimentální botaniky.