Lepší jabloně pro celý svět
13. června 2011: Už zítra můžete diskutovat v příjemné pražské kavárně s dalším vědcem z ÚEB. Tentokrát o českých jabloních, které slaví úspěchy v Evropě i v Americe.
Kromě laboratoří má náš ústav také šlechtitelskou stanici ve Střížovicích nedaleko Liberce. Tým doktora Jaroslava Tupého zde šlechtí jabloně.
Odrůdy ze Střížovic nemají jen chutné plody. Jsou také odolné proti některým vážným chorobám – hlavně strupovitosti. Díky tomu se obejdou skoro úplně bez chemických postřiků, kterými se jinak v sadech proti strupovitosti bojuje. Farmáři tak ušetří peníze, a navíc je pěstování šetrnější k přírodě.
Jabloně z ÚEB jsou proto velmi populární. Kupují je především ekologičtí ovocnáři v Evropě a v USA. Ročně se na celém světě prodá několik set tisíc stromků.
Jak vlastně pracují šlechtitelé? A jak složité je pro ně prorazit na světovém trhu? Dozvíte se v úterý 14. června v 19 hodin na Science Café v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6). Hostem bude Ing. Radek Černý z našeho šlechtitelského týmu. Podrobnosti si přečtěte zde.
Foto: odrůda Opal, vyšlechtěná v Ústavu experimentální botaniky AV ČR