Rostliny na talíři
Den fascinace rostlinami letos oslaví také Olomouc. V univerzitní botanické zahradě vás čeká pestrý program nabitý zajímavými informacemi – hlavně o rostlinách, které se objevují v našem jídelníčku.
Už popáté organizují vědci z celého světa Den fascinace rostlinami, aby veřejnosti přiblížili svůj výzkum rostlin a ukázali, čím jsou byliny, stromy nebo třeba řasy zajímavé a důležité.
V České republice se uskuteční více než 20 akcí. Vědce z našeho olomouckého pracoviště budete moci potkat 22. května 2019 na akci s lákavým názvem Rostliny na talíři.
Pořádá ji Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s Katedrou botaniky stejné fakulty, Výzkumným ústavem rostlinné výroby a olomouckým pracovištěm našeho ústavu.
Ve stánku našich vědců můžete zkusit hádat, které části rostlin se hodí, či nehodí k jídlu. Čeká vás i poznávání koření a bylinek. Můžete si také zahrát na rostlinné genetiky. Vyzkoušíte si pipetování, práci s rostlinným materiálem nebo skládání karyotypu, tedy souboru všech chromozomů v buněčném jádře.
Naši část programu připravili odborníci z Centra strukturní a funkční genomiky rostlin, které vede laureát Národní ceny Česká hlava profesor Jaroslav Doležel.
Tým zkoumá dědičnou informaci, její strukturu a její vliv na růst, vývoj a vlastnosti rostlin. Je uznávaný po celém světě; své výsledky publikuje v mnoha prestižních vědeckých časopisech. Pracoviště mimo jiné přispělo k rozluštění složité genetické informace pšenice, ječmene a žita.
Kdy: středa 22. května 2019, 10:00–18:00 hodin
Kde: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, U Botanické zahrady 920, Olomouc