Malý nahořklý citrus
O Vánoce mnoho lidí konzumuje vyjma exotických plodů notoricky známé mandarinky nebo pomeranče. Prosincová rostlina s příběhem se však zaměří na další, méně známý druh citrusů. Podobně jako dva výše zmiňované druhy citrusů má i tento plod oranžovou slupku a dužninu, je však mnohem menší (dosahuje velikosti 2-4 cm) a oválnější než pomeranče a mandarinky. Tyto plody se obvykle konzumují nebo zpracovávají se slupkou, protože právě ona nese typickou nasládlou chuť kumquatu, přičemž dužnina chutná nahořkle. Už Vás napadá, o jakém citrusu je řeč?
Prosincovou rostlinou s příběhem je kumquat. Pochází původně z jihovýchodní Asie, přičemž nejstarší zmínka o těchto malých citrusech pochází z čínské literatury z 12. století. Do Evropy byl ale dovezen až skotským botanikem Robertem Fortunem v polovině devatenáctého století a poté se dostal také do Ameriky. Kumquat je keř nebo menší strom dorůstající maximální výšky kolem tří až pěti metrů. Obvykle se množí vegetativně, protože ze semen vyrůstá velmi obtížně a snahy o pohlavní množení semeny bývají zpravidla neúspěšné. Plody kumquatu se užívají na výrobu marmelád, přidávají se do limonád a koktejlů. V Evropě je kumquat pěstován na řeckém ostrově Korfu, kde se z jeho plodů vyrábí likér, který je jednou ze specialit tohoto ostrova.