Festival Země na talíři nabídne filmy i názory odborníků
Konec listopadu bude už potřetí patřit olomoucké části festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. 27.–28. 11. 2018 se bude v Pevnosti poznání mluvit o problémech souvisejících s produkcí potravin.
V Olomouci festival pořádají nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, besedy, workshopy a velký společný kvíz o pěkné ceny.
Letošní motto festivalu „Chceme si svou budoucnost vyžrat, nebo na ni raději vyzrát?“ odkazuje na to, že roste světová populace, ubývá přírodních zdrojů a mění se klima. Společnost by tak už nyní měla přemýšlet, co udělat, aby byl za několik let dostatek kvalitních potravin pro všechny.
Přehlídka nabídne celkem tři dokumentární snímky. Jejich tvůrci se zamýšlejí nad tím, jak může intenzivní zemědělství ovlivnit krajinu, nechají diváky nahlédnout do světa mlékárenského průmyslu a ukáží, jak obrovské škody mohou napáchat plasty.
Po projekcích budou mít návštěvníci příležitost zapojit se do debat s odborníky. Pozvání přijali docent Stanislav Hejduk a doktor Daniel Falta z Mendelovy univerzity, majitelé olomouckého veganského baru Local Lokal Jakub Veszelka a Simona Kojnarová, redaktor portálu zajimej.se Štěpán Vaškevič a zakladatelka blogu Czech Zero Waste Helena Škrdlíková.
Ilustrační foto: Kráva na pastvině. Zdroj Wikimedia Commons, autor Ernst Vikne, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 2.0.
Festival pomáhá tomu, abychom už teď více mysleli na budoucnost
Festival Země na talíři si už v Olomouci získal své příznivce. Profesor Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který je současně koordinátorem programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je tomu rád:
„Je důležité mluvit o problémech a společně hledat jejich řešení. Pokud chceme zajistit v budoucnu pro všechny dostatek potravin, musí výnosy zemědělských plodin stoupat nejméně dvojnásobně. Je tedy nezbytné vyšlechtit kvalitní odrůdy, které kromě vyšších výnosů zvládnou i klimatické změny a budou obsahovat potřebné živiny.“
Praktické workshopy i společný kvíz
Pro zájemce jsou připraveny dva workshopy. Na prvním z nich se naučí vyrábět zdravá rostlinná mléka a sýry. Další workshop bude zaměřený na výrobu přírodních relaxačních produktů.
Celá akce vyvrcholí ve středu večer velkým společným kvízem. Jeho účastníky čeká veganské občerstvení a vítěze zajímavé ceny.
Více informací o festivalu najdete na jeho webu.
Kdy: úterý a středa 27. a 28. listopadu 2018, přesné časy viz program
Kde: Pevnost poznání, areál Korunní pevnůstky, 17. listopadu 7, Olomouc
Text: Radoslava Kvasničková, úpravy Jan Kolář
plakát s programem ke stažení (PDF)